Krakend geluid in huis

Het klinkt vreemd, maar een huis kan kraken en knallen. Heeft u daar ook last van? Krakend geluid in huis kan uw woongenot flink bederven. Strooming zet in deze blog uiteen wat mogelijke oorzaken kunnen zijn en welke stappen u kunt nemen tegen deze overlast.

Hoe kan een huis kraken?

Een huis mag een betonnen constructie zijn met weinig flexibele materialen, het lijkt soms te leven door alle geluiden. Kraken, knallen, ploffen. Temperatuurschommeling is een belangrijke veroorzaker. Slechte constructie van de woning en montagefouten zijn andere oorzaken. Wat zijn de meest voorkomende klachten van krakend geluid in huis?

Knallende dakconstructie (kraken)

In zomerse perioden kunnen dakplaten veel herrie maken door het krimpen en uitzetten. De zon warmt het dak op, terwijl het ’s avonds weer afkoelt. Door extremen in de temperatuur of verschillen in luchtvochtigheid kan de dakconstructie gaan werken en kunnen de dakplaten kraken en knallen. Oorzaken van krakend geluid in uw huis kunnen zijn een onstabiele dakconstructie, slechte bevestiging van de dakplaten, of oplegging van de dakplaten op geschilderde balken zonder viltbescherming.

Oplossing krakend geluid in huis:

 

Opnieuw monteren van de dakplaten volgens het voorschrift van de fabrikant.

 

Niet goed gemonteerde cv- en waterleidingen

Het is mogelijk dat te weinig rekening is gehouden met expansieruimte van de leidingen. Vooral in oudere huizen zijn cv-buizen bevestigd in metalen beugels zonder tussenliggende isolatie. Door inkrimping en uitzetting van de leidingen kunnen harde geluiden worden gemaakt.

Oplossing krakend geluid in huis:

 

Breng schuimrubber of ander isolatiemateriaal aan tussen de leidingen en de ophanging.

 

Krakende vloer (of trap)

Een krakende houten vloer (of trap) kan karakteristiek zijn, maar meestal is het een bron van ergernis. Als de vloer kraakt, dan beweegt hout tegen hout of hout tegen een ander materiaal in uw woning. Oorzaak van het kraken kan te maken hebben met de leeftijd van de woning of een slechte montage.

Oplossing krakende vloer:

 

Spoor eerst geluid op in uw vloer. Liefst met hulp van iemand anders, zodat u kunt markeren. Afhankelijk van het aantal plaatsen, kunt u kiezen een goede vloerisolatie aan te brengen, de vloer extra vastschroeven, lijm in de naden van de vloerdelen te laten lopen of de vloer opnieuw leggen. Een andere oplossing kan een luchtontvochtiger zijn als u last heeft van hoge luchtvochtigheid in uw woning.

 

Strooming bij krakende huisgeluiden

Een krakende vloer of trap mag karakteristiek klinken, vaak is het simpelweg een bron van ergernis. Neem vrijblijvend contact met ons op via de groene button of bel ons om de mogelijkheden te bespreken. Op basis van de gemeten resultaten worden conclusies getrokken en wordt u geadviseerd over mogelijke oplossingen. Geïnteresseerd? Vraag dan via de button een vrijblijvende offerte aan.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.