PVC-vloeren nadelen gezondheid

Hebben PVC-vloeren nadelen voor mijn gezondheid en zijn PVC-vloeren gevaarlijk? Een vraag die velen zichzelf stellen. PVC-vloeren bevatten vaak giftige stoffen, zoals formaldehyde, zware metalen of chemische weekmakers. Wilt u weten of uw PVC-vloeren nadelen hebben op de gezondheid van u of uw kind? Strooming onderzoekt voor u of er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, zodat u zeker weet dat u en uw kind geen gevaar lopen.

PVC-vloer schadelijk?

Polyvinylchloride, ook wel afgekort als PVC, is de op een na meest gebruikte kunststof. PVC wordt gemaakt door polymerisatie van vinylchloride. Al sinds enige tijd staat PVC onder vuur doordat het een van de meest milieuonvriendelijke plasticsoorten is. Maar dat niet alleen, PVC kan ook nog eens schadelijk voor de gezondheid zijn.

De goedkope en veel gebruikte kunststof bevat namelijk tal van schadelijke stoffen als vinylchloride, DEHP en dioxines. Het is belangrijk dat u en uw kind daarmee niet in aanraking komen. In deze blog van Strooming leest u meer over het gevaar van PVC-vloeren.

Schadelijke stoffen PVC-vloeren

In sommige gevallen kunnen PVC-vloeren gevaarlijk zijn. Er bestaan PVC-vloeren zonder keurmerk met loodhoudende en riskante stoffen. Vooral in deze PVC-vloeren zitten soms hogere concentraties emissies. Emissies zijn vluchtige stoffen die vrijkomen in het binnenklimaat waardoor er schadelijke of oncomfortabele stoffen in de lucht kunnen voorkomen. Hierdoor kunnen PVC-vloeren slecht zijn voor uw gezondheid. Klachten als gevolg van blootstelling kunnen variëren van astma en allergieën tot vruchtbaarheidsproblemen.

De stoffen staan bekend als hormoonontregelaars en kunnen schadelijk zijn voor het immuunsysteem. Het is dus belangrijk hiermee niet in aanraking komen. Controleer daarom of uw PVC-vloer aan de hoogste Europese normering voldoet. Een gezond leefklimaat is immers minstens net zo belangrijk als een mooie uitstraling en kwaliteit.

 

Onderzoek naar de nadelen PVC-vloer op de gezondheid

De schadelijke stoffen die verwerkt zijn in PVC-vloeren kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, zelfs ook voor volwassenen. Zo is in de jaren zestig al aangetoond dat Vinylchloride kankerverwekkend is en een rol speelt bij het ontstaan van de reumatische ziekte sclerodermie. Naast de grondstof vinylchloride bevat veel PVC de weekmaker diethylhexylftalaat, ook wel afgekort met DEHP. Weekmakers worden aan kunststoffen toegevoegd om de elasticiteit te verhogen.

In 1980 is door het National Cancer Institute aangetoond dat DEHP tumoren bij knaagdieren kan veroorzaken. Naast de gevaren van DEHP en vinylchloride is een gevaar van PVC-vloeren dat er bij de verbranding dioxine kan vrijkomen. Er is aangetoond dat dioxines al in kleine hoeveelheden veranderingen kunnen veroorzaken in de hormoonhuishouding.

 

Keurmerk PVC-vloeren

Er is in Europa en in Nederland nog geen algemene of gezamenlijke norm op het gebied van maximaal toelaatbare emissies van PVC-vloeren. Ieder EU-land mag tot vandaag zijn eigen norm ontwikkelen. De strengste Europese norm is op dit moment het keurmerk van het Duitse Instituut voor Bouwtechniek, afgekort het DIBt keurmerk. Als een PVC-vloer is gecertificeerd met het DIBt keurmerk kunt u zeker zijn dat de vloer geen schadelijke weekmakers bevat. PVC met dit keurmerk is dus niet giftig.

Let op bij B-keuze PVC-vloeren en partij-handel uit landen buiten Europa. Vooral als deze niet zijn voorzien van een keurmerk met minimale eisen voor lage emissiewaarde. Deze PVC-vloeren kunnen erg veel schadelijke stoffen bevatten. Wanneer een pvc-vloer van mindere kwaliteit wordt gelegd, kunnen er na verloop van tijd schadelijke stoffen vanuit de vloer in de omgeving komen.

 

PVC-vloeren nadelen jonge kinderen

Kleine kinderen hebben een intensief contact met de vloer, vooral wanneer ze beginnen met kruipen. De vloer wordt voor hen dan zowel een speeltuin als een verblijfplaats. Baby’s en peuters ontdekken hun omgeving niet alleen met de ogen. Via de mond en hun erg doorlaatbare huid kunnen schadelijke stoffen hun lichaam binnendringen.

Vooral met kruipende kinderen in huis zou de PVC-vloer aan de strengste eisen moeten voldoen. Niet voor niets is dit met speelgoed voor de allerkleinsten ook zo. Niet voor niets zijn in de EU weekmakers zoals DEHP verboden in speelgoed. Ga zeker met kleine kinderen in huis altijd voor veilige vloeren!

 

Alternatieve weekmakers in PVC

In PVC-vloeren worden weekmakers gebruikt om het PVC soepel te houden. Dit zijn ftalaat weekmakers. Deze weekmakers hebben negatieve effecten op zowel het milieu als op de volksgezondheid en staan ook al een tijdje onder druk.

Er zijn inmiddels ook nieuwe bio-weekmakers die onschadelijk zijn voor milieu en gezondheid. De betere merken PVC-vloeren gebruiken alleen deze weekmakers. Dit wordt aangegeven met het ECO+ keurmerk.

 

Vluchtige Organische Stoffen in PVC

De goedkope en veel gebruikte kunststof PVC bevat dus een tal van schadelijke stoffen als vinylchloride, DEHP en dioxines. Deze bedenkelijke stoffen staan ook wel bekend als Vluchtige Organische Stoffen, kortweg VOS en hebben effect op uw gezondheid. Het zijn stoffen die gemakkelijk verdampen bij kamertemperatuur. Deze stoffen zitten in verf en schoonmaakmiddelen, maar ook in brandvertragers en in sommige weekmakers.

Als u voor een PVC-vloer kiest, let er dan op dat deze gegarandeerd geen formaldehyde, zware metalen of schadelijke weekmakers bevat. Let op het keurmerk of informeer bij de verkoper.

 

Het zekere voor het onzekere – laat gevaarlijke stoffen meten door Strooming

Wilt u weten of er bij u gevaarlijke stoffen aanwezig zijn? We willen allemaal veilig en gezond wonen. Heeft u al een PVC-vloer en wilt u weten of deze gevaarlijk is voor u en uw gezin? U kunt bij Strooming terecht voor een geuronderzoek.

Strooming kan u goed helpen met alle soorten luchtmetingen naar gevaarlijke stoffen. Wij werken voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Het onderzoek met giftige stoffenmeting, geeft razendsnel een beeld over het binnenmilieu van uw woning en helpt alle gezondheidsrisico’s in kaart te brengen. Vraag een vrijblijvende offerte aan via de button.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.