Isocyanaat is een chemische stof die wordt gebruikt om polyurethanen te maken, en komt voor in verschillende bouwmaterialen. Een handig middel, maar allesbehalve niet gezond. Langdurige of herhaalde blootstelling kan leiden tot overgevoeligheid en verschillende longaandoeningen. Daarom is isocyanaat meten erg belangrijk. Zowel voor bedrijven die de stof maken als de bedrijven die er veel mee werken. In dit artikel deelt Strooming de belangrijkste tips.
Vooral in pur-schuim en lak
Verf, rubber, isolatiemateriaal, lak of pur-schuim: isocyanaten komen in allerlei bouwmaterialen voor. Er zijn verschillende soorten, de ene vluchtiger dan de ander. Maar wat alle isocyanaten gemeen hebben is dat ze de belangrijkste veroorzaker zijn van beroepsastma en verschillende luchtwegklachten. Isocyanaat komt vrij in de lucht bij de toepassing van polymeren en vormt na inademing een risico. Bijvoorbeeld bij bouwbedrijven, autoschadeherstelbedrijven of spuiterijen. Isocyanaat dringt ook via de huid het menselijk lichaam binnen.
Voorzorgsmaatregelen
Goede voorzorgsmaatregelen zijn dus erg belangrijk om inademing van of huidcontact met isocyanaat te voorkomen. Denk aan het dragen van maskers, handschoenen en beschermende kleding. In de praktijk gebeurt dit veel, maar het is niet altijd afdoende om medewerkers te beschermen. Daarom krijgen bedrijven steeds vaker het advies om ook andere preventieve maatregelen te treffen. Denk aan voldoende ventilatie, mechanische afzuiging of het gebruik van veiligere (bouw)materialen zonder de schadelijke stoffen. Het is dan eerst belangrijk om te weten of de hoeveelheid isocyanaat in het isocyanaat inderdaad hoog is.
Gezondheidsrisico’s
Isocyanaat heeft verschillende gezondheidsrisico’s. Zeker als mensen er te lang of te vaak aan worden blootgesteld. De belangrijkste hebben we hieronder op een rij gezet:
- Beroepsastma
- Benauwdheid
- Longklachten
- COPD
- Allergische (huid)reacties
- Oog- en luchtwegirritaties
- Opgezwollen ledematen
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar isocyanaten en gezondheidsklachten. Toch blijft het onduidelijk hoe (bijvoorbeeld) beroepsastma ontstaat door contact met deze stof. Soms lijkt het iets immunologisch te zijn, maar er worden niet altijd antilichamen gevonden bij testpersonen. Het is dus een lastig en ingewikkeld fenomeen. Maar zover is duidelijk: isocyanaat is ongezond en het verband met luchtwegklachten is duidelijk aangetoond.
Isocyanaat meten
Isocyanaat meten om te weten welke risico’s u of uw medewerkers lopen? Er zijn verschillende soorten isocyanaten en die hebben allemaal hun eigen grenswaarden. In de registratie-richtlijnen isocyanaten vindt u hierover meer informatie.
Luchtonderzoek via Strooming
Bij Strooming voeren we speciale metingen uit naar schadelijke stoffen in de lucht zoals isocyanaat of fijnstof op kantoor. Regelmatig worden we ingeschakeld door bedrijven zoals schadeherstelbedrijven of aannemers om te meten of mensen worden blootgesteld aan te grote hoeveelheden. En natuurlijk geven we op locatie ook tips om te kijken hoe dergelijke blootstelling zo snel en efficiënt mogelijk kan worden verholpen.
Is dit ook iets voor u? Schakel Strooming dan in voor luchtonderzoek en speciale metingen. Wij controleren dan direct alles wat u moet weten. Neem gerust contact met ons op. Ook bij vragen, we helpen graag.