Een kwikmeting is geen overbodige luxe

Eindelijk tijd om wat kleine klusjes in huis te doen. Bijvoorbeeld het vervangen van die ouderwetse gloeilamp in de berging door een energiezuinige spaarlamp. Maar helaas, u laat de spaarlamp uit uw handen vallen. Niet alleen zonde, maar ook nog eens gevaarlijk. Want in een spaarlamp zit kwik en het inademen van kwikdamp is niet zo best voor uw gezondheid. Ook als u bijvoorbeeld werkt in de elektrische, chemische of farmaceutische industrie kunt u – onbedoeld – blootgesteld worden aan kwik. In dit blog leest u hoe Strooming de hoeveelheid kwik in het binnenklimaat kan meten en wat u zelf kunt doen om blootstelling aan kwik en kwikdamp te voorkomen.

Kwik: een giftig metaal

Kwik is een vloeibaar metaal dat langzaam verdampt. Al jaren is bekend dat kwik zeer giftig is en dat het schadelijk is voor het milieu en de gezondheid van mensen en dieren. Het is niet voor niets dat de klassieke amalgaamvullingen vanaf 1 juli 2018 niet meer gebruikt mogen worden om gaatjes in het gebit te vullen. In amalgaamvullingen zit namelijk kwik. Maar vooral als u werkt in een laboratorium of fabriek is het belangrijk dat u blootstelling aan kwik en kwikdamp voorkomt.

Kwikmeting en kwik meten

Preventie en kwikdamp meten

Als u werkt met kwik, kwiklegeringen of producten waarin kwik is verwerkt, dan weet u ongetwijfeld aan welke richtlijnen u zich moet houden. Zo weet u dat het belangrijk is de werkplek af te schermen, beschermende kleding te dragen en te zorgen voor goede afzuiging en ventilatie. Het verraderlijke van kwikdamp is namelijk dat deze geurloos is. U ruikt het dus niet als bij het productieproces onbedoeld kwikdamp is vrijgekomen. Heeft u het vermoeden dat de hoeveelheid kwikdamp in het binnenklimaat (te) hoog is? Dan heeft u geen tijd te verliezen!

 

Verontreinigd binnenklimaat door kwikdamp

Wilt u zeker weten dat u en uw medewerkers geen gevaar lopen? Laat dan zo snel mogelijk de hoeveelheid kwik in het binnenklimaat meten. Want van – langdurige – blootstelling aan kwikdampen kunnen mensen ernstig ziek worden. En kwikdamp blijft nu eenmaal lang in de lucht hangen als u de oorzaak niet helemaal wegneemt. Of het nu gaat om die kapotte spaarlamp of om een klein scheurtje in een veelgebruikte thermometer.

 

Een kwikmeting door Strooming

Bij Strooming weten wij hoe belangrijk een gezond binnenklimaat is. Wij zijn ons bewust van de risico’s die kwikdamp voor de gezondheid met zich mee kan brengen. Daarom hebben wij ons gespecialiseerd in het doen van onderzoek naar de luchtkwaliteit in uw bedrijf of fabriek. Wij gebruiken de nieuwste meetapparatuur en kunnen u helder en begrijpelijk uitleggen wat de meetresultaten precies betekenen. Wij helpen u bij het wegnemen van de oorzaken en geven u adviezen om een te hoge concentratie kwik in de toekomst te voorkomen.

 

Laat u adviseren door onze experts

Schade aan een voorwerp waar kwik in zit? Of wordt in uw bedrijf gewerkt met kwikhoudende stoffen? Het uitvoeren van een (periodieke) kwikmeting is dan zeker geen overbodige luxe. En Strooming doet dit graag voor u! Bel ons of stuur een e-mail en wij bespreken de mogelijkheden met u.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.