Radongas en Thoron gas in huis

Regelmatig krijgt Strooming vragen over Radongas en Thoron gas in huis. Daarom hebben we in dit blog een aantal veel gestelde vragen plus antwoorden op een rij gezet. Wat is belangrijk voor u om te weten? En wat kunt u doen om gevaarlijke stoffen zoals Radongas buiten de deur te houden? Lees het allemaal in dit artikel.

 

Wat is Radongas?

Radon is een kleurloos, radioactief gas dat zich kan ophopen in water en lucht. Radongas is ongeveer acht keer zo zwaar als gewone lucht. Het ontstaat met name in natuurlijke, rotsachtige materialen in de aardkorst zoals steen, grond of zand. Bij inademing in de natuur kan deze stof geen kwaad, maar binnenshuis kan Radon zich ophopen tot te grote concentraties. Het Radongas slaat neer, vormt kleine deeltjes die zich hechten aan fijnstof, en komen zo in de longen terecht. Vanaf dat moment kan het gas voor (ernstige) gezondheidsproblemen zorgen.

 

Wat is Thoron?

Tot enkele jaren geleden wist “men” niet dat er een verschil bestond tussen Radon en Thoron. Thoron is een variant van Radon en is een radioactief gas dat via de bodem en bouwmaterialen in de woning terechtkomt. De stof heeft daarmee dezelfde eigenschappen en risico’s als Radon.

 

Hoe komen Radongas en Thoron gas in de woning?

Radon is een radioactief gas dat uit de bodem en bouwmaterialen kan ontsnappen en in kelders, kruipruimtes en elders in een woning terecht kan komen. Bij onvoldoende ventilatie kan de Radonconcentratie te hoog worden. Hoewel de bodemgesteldheid in Nederland gunstig is, blijkt uit recent onderzoek dat er jaarlijks toch honderden gevallen van te hoge, ioniserende straling wordt gemeten in Nederlandse huizen. Hoger dan tot voor kort werd aangenomen.

Radon komt onder andere in de woning via:

De bodem onder de woning. Met name in de kruipruimte is de hoeveelheid Radongas en Thoron dan te hoog
Bakstenen kunnen de stralingshoeveelheid vergroten
Cement, beton en gips zijn houders van Radon en Thoron en kunnen de straling in huis verhogen
Natuursteenmaterialen zoals granieten vloeren, marmeren tegels of kiezelbeton kunnen zorgen voor verhoogde Radon- en Thoron-concentraties.

 

Wat zijn de gevolgen van Radongas en Thoron gas?

Ook als er in bouwmaterialen veel Radon en Thoron zit, hoeft dit niet per se in het binnenmilieu van de woning terecht te komen. Het gas komt vooral vrij als het materiaal veel poriën en barstjes bevat. Door deze (vaak onzichtbare) openingen in beton, steen, cement et cetera, kan Radon in de lucht terechtkomen. Als de concentraties zich vervolgens te hoog opstapelen, kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Hoewel aan Radon ook orgaanbeschading wordt toegewezen,  is longkanker de enige bewezen ziekte door een teveel aan Radongas en Thoron gas in huis. Dit ontstaat na langdurige blootstelling, door beschadiging van het longweefsel.

 

Hoe kan dit worden voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om een teveel aan Radon- en Thoron gas te voorkomen. Denk aan:

 

  • Dicht openingen rond leidingen in de vloer van de begane grond af. Bijvoorbeeld in de meterkast, de openingen van de kruipruimte en onder het aanrecht.
  • Zorg voor isolatie van de kruipruimte (een bouwbedrijf kan hierbij helpen)
  • Isoleer de kruipruimte van onderen
  • Sluit eventueel (on)zichtbare openingen in betonnen vloeren of wanden af met een luchtdichte verf
  • Gebruik bij voorkeur “goede” bouwmaterialen zoals glas, hout of kalksteen.
  • Weet dat roken en gebruik van een open haard gezondheidsproblemen door Radongas kan verergeren. Het aantal stofdeeltjes in huis waaraan de radioactieve deeltjes zich kunnen hechten, neemt toe. En daarmee dus ook de inademing.
  • De laatste, maar zeker niet de minste tip: zorg altijd voor goede ventilatie in huis. Maar dan ook echt… altijd! 24 uur per dag, zeven dagen per week. De concentratie Radon in de buitenlucht is veel lager dan in huis, dus ventilatie is de beste oplossing om problemen te voorkomen. Zorg dus voor ventilatieroosters, afzuiging, kiepraampjes of mechanische ventilatie.

 

Wanneer hulp inschakelen bij vermoeden radongas?

Radongas is geur- kleur en smaakloos. U kunt dus niet weten of u hier last van heeft in uw woning. Alleen een gespecialiseerd bedrijf kan voor u de straling meten. Dit zal meerdere metingen vragen, omdat de concentraties per moment verschillen.

Neem contact op met Strooming voor een particulier binnenmilieu-onderzoek.