Zuurstoftekort in een pand: oorzaken en oplossingen

Een zuurstoftekort: veel mensen krijgen het al Spaans benauwd als ze het woord lezen. Laat staan hoe vervelend het is als u zich elke dag in een pand bevindt waar dit het geval is. Weinig zuurstof in bijvoorbeeld een school, woning of kantoor is het gevolg van een slecht binnenklimaat. In dit blog leest u meer over oorzaken en oplossingen van zuurstoftekort.

Zuurstoftekort door slecht binnenklimaat

In een pand met een slecht binnenklimaat hebben mensen gezondheidsklachten die lijken op griep. Mensen hebben last van geïrriteerde ogen, de huid gaat jeuken, slijmvliezen gaan irriteren, ze krijgen een droge mond en droge ogen en ook hoofdpijn kan optreden. Deze klachten verdwijnen als u buiten bent of als u zich in een goed geventileerd pand bevindt.

Om te ontdekken of in een pand een zuurstoftekort heerst, moet een binnenklimaatonderzoek worden uitgevoerd. Een binnenklimaatonderzoek bestaat onder andere uit het meten van CO2, luchtvochtigheid, temperatuur en gebeurt door middel van het het loggen van data.

Onderzoek naar zuurstoftekort

Een slecht binnenklimaat zorgt voor een pand met een zuurstoftekort. Het kan dan gaan om te warme lucht, te koude lucht of te droge lucht. CO2, luchtvochtigheid en temperatuur zijn de drie pijlers die een beeld geven van het binnenklimaat. Is het binnenklimaat niet op orde en is er een tekort aan zuurstof, dan dient er het een en ander te gebeuren. Om te ontdekken of er een tekort aan zuurstof is in het pand, kunt u een binnenklimaatonderzoek uit laten voeren. Binnenklimaten in gebouwen worden grotendeels bepaald door de luchtbehandelingsinstallatie en de hygiëne daarvan.

In een gebouw zijn mensen afhankelijk van ramen die al dan niet open kunnen om wat verse lucht en zuurstof naar binnen te laten. Een luchtbehandelingsinstallatie zit na verloop van tijd vol met stof, bacteriën en schimmels die daardoor zullen circuleren in het pand. Om een goed beeld te krijgen van de luchtkwaliteit en de luchtbehandelingsinstallatie kunt u een luchtonderzoek in combinatie met een binnenklimaatonderzoek laten uitvoeren. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk om een bepaalde klacht te achterhalen of om er zeker van te zijn dat er geen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn in het pand.

 

Mogelijke oorzaken

Een zuurstoftekort of een ongezond binnenklimaat in scholen of in een pand kan verschillende oorzaken hebben. Of het nu gaat om een huis, een school of een kantoor, het is vaak het gebrek aan ventilatie of een vervuild ventilatiesysteem dat zorgt voor een zuurstoftekort. Maar ook chemische stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, vloerbedekking en verf. Maar ook apparaten als computers en printers die in elke school en in elk kantoor staan, zorgen voor een verslechtering van de luchtkwaliteit.

 

Gevolgen van zuurstoftekort in een pand

Voor zowel kantoren, scholen als woningen is het belangrijk goed te ventileren. Goed en regelmatig ventileren kan al een wereld van verschil zijn en kan de meeste klachten verhelpen. Een slecht binnenklimaat zorgt voor een productiviteitsverlies van de werknemers. Een zuurstoftekort zorgt voor hoofdpijn, droge en geïrriteerde ogen, droge huid, keelpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, een droge mond en zelfs allergieën kunnen verergeren. Een slecht binnenklimaat en een zuurstoftekort zijn slecht voor het welzijn van de mensen die in het gebouw bivakkeren.

Wilt u weten of uw pand gezond is of dat er een zuurstoftekort heerst? Laat dan een binnenklimaatonderzoek uitvoeren. Voor meer informatie gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan