Overlast blaffende honden

Blaffende honden zijn voor veel mensen een grote ergernis. Door het geblaf van de hond van de buren kunt u ’s nachts wakker liggen. Of u kunt door de overlast niet meer rustig in de tuin zitten. Natuurlijk is er altijd geluid van de buren te horen, we wonen in Nederland immers dicht op elkaar. Normaal gesproken is dit geen probleem, maar wanneer de hond(en) van uw buren zo veel geluid produceren dat u hier overlast van ervaart, kan dat erg vervelend zijn en het woongenot bederven. Dit kunt u tegen overlast door honden doen.

Geluidsoverlast blaffende honden

Geluiden van buren zijn altijd wel hoorbaar, tot op zeker hoogte moet dit geen probleem zijn. Als de buren honden hebben, hoort daar af en toe ook geblaf bij. Soms kunnen honden echter zo veel blaffen dat het overlast wordt. Volgens de wet moet iedereen een zekere mate van geluid afkomstig van huisdieren van de buren tolereren. Maar als het blaffen dag en nacht doorgaat en de overlast onredelijke niveaus bereikt, is het verstandig dit probleem aan te pakken.

overlast door blaffende honden

Gezondheidsproblemen door overlast honden

Geluidsoverlast kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen, zoals slaapverstoring, stress, hoofdpijn en hart- en vaatziekten. Overlast door honden van de buren kan ook het woongenot negatief beïnvloeden. Ook het dichthouden van ramen en deuren, om bijvoorbeeld het lawaai buiten te houden, heeft gevolgen: het ontbreekt dan aan goede ventilatie.

Verder blijkt uit onderzoek dat mensen die zelf actie ondernemen tegen geluidsoverlast minder gezondheidsproblemen ervaren dan degenen die dit niet doen. Het is dus van groot belang om, als u overlast ervaart, hier iets aan te doen.

 

Wetten en regels omtrent blaffende honden

Natuurlijk mag een hond af en toe blaffen, maar het is volgens de wet verboden om de buren onrechtmatige hinder toe te brengen. Wanneer honden van uw buren hard en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn en de wet wordt dan overtreden. Of de hinder onrechtmatig is, hangt o.a. af van de aard, ernst en duur van de overlast die de honden veroorzaken. Het gaat hier ook om wat maatschappelijk acceptabel is en wat niet.

 

Wat te doen bij overlast door blaffende honden

Ervaart u overlast door honden van uw buren? Overleg dan altijd eerst zelf met de buren. Soms hebben zij zelf niet door dat de hond veel blaft als zij bijvoorbeeld weg zijn. Of misschien ervaren zij het blaffen zelf ook als een probleem. Wellicht kunt u samen tot een oplossing komen, want ruzie met de buren komt het woongenot ook niet ten goede. Als u er samen niet uitkomt en u zekerheid wilt over de mate van de overlast, kunt u een geluidsmeting uit laten voeren.

 

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan