Stinkende gootsteen

Koken in de keuken naast een stinkende gootsteen. Gatver. Een geurende drap die in de gootsteen blijft drijven als gevolg van een verstopte afvoer. Weg ermee. Ranzigheid hoort niet in keukens thuis. In dit blog van Strooming leest u hoe de gootsteen definitief schoon te krijgen en houden. Om voortaan verlost te zijn van vieze geurtjes en verwante problemen.

Geen voedselresten in de gootsteen

De gootsteen is letterlijk en figuurlijk het afvalputje van de keuken. Het is de laatste halte waar alles wat in de keuken gemaakt wordt, in verdwijnt. Idealiter ontdaan van voedselresten en overgebleven olieën en vetten, maar in de praktijk is dat vaak anders. Met als gevolg dat vieze zaken toch in de gootsteen verdwijnen. En u een probleem krijgt: een stinkende gootsteen.

Stinkende gootsteen

Oorzaak stinkende gootsteen

Als we kijken naar het traject dat afvalwater en eventueel voedselresten afleggen, komen we achtereenvolgens de gootsteen, sifon en afvoerpijp tegen voordat het water de riolering bereikt. En op al die plekken kan de oorzaak liggen van een stinkende gootsteen.

 

Gootsteen

Simpel schoonhouden is een belangrijke eerste stap in het tegengaan van een stinkende gootsteen. Houd de gootsteen vrij van vieze zaken. Afgezien van etensresten, zijn vooral bakolie en vloeibare vetten ware killers voor een goed functionerend afvoersysteem.

Gooi deze hardnekkige verstoppers daarom nooit in de gootsteen of welk ander sanitair dan ook. Olie en vet hebben de natuurlijke eigenschap te drijven op water, te stollen bij afkoeling en aan de binnenkant van de afvoerpijpen te plakken. Alsof u alles insmeert met sterke lijm, waar
langsstromende viezigheid aan hecht. Dit vernauwt niet alleen de afvoerbuis, met verstopping als resultaat, maar het vormt ook een perfecte voedingsbodem voor schimmels. Voilà, een ideale omgeving om vieze geurtjes te ontwikkelen die op hun beurt weer leiden tot een stinkende gootsteen.

Recycle olie en vetten daarom altijd. Een paar handige tips:

 

 • Vang de bakolie op in een oud melkpak of giet frituurvet terug in de oude fles.
 • Veeg het laatste restje olie in de pan op met een stuk keukenpapier.
 • Lever de verzamelde olie en harde vetten in bij de speciale gele container in de supermarkt. En anders in de Milieustraat van uw gemeente.

 

Sifon (ook wel zwanenhals of stankafsluiter genoemd)

Een sifon is ontworpen als buffer tussen de riolering en de gootsteen. Het zit onder de gootsteen en de zwanenhalsvorm zorgt dat er altijd een laag water in staat. Zo kan rioollucht niet ontsnappen naar uw keuken. Geen stinkende gootsteen dus.

Een stinkende sifon kunt u makkelijk zelf schoonmaken:

 

 • Zet een emmer onder de sifon om het reservoirwater te kunnen opvangen.
 • Open de hals die verbonden is met de afvoerpijp van de gootsteen.
 • Verwijder alle viezigheid en spoel het goed schoon onder een kraan. Eeventueel kan met een stukje ijzerdraad de afvoerpijp uitgeschraapt worden.
 • Spoel na de montage heet water door het gootsteensysteem.
 • Een maandelijkse schoonmaakbeurt is aan te raden om ophoping van vieze drap te voorkomen.

 

Afvoerpijpen

Een stinkende gootsteen kan evengoed komen door niet goed afgesloten afvoerpijpen of pijpen die in slechte conditie zijn. De afvoerbuizen zijn onderling verbonden en afgesloten met borgringen. Door slijtage kan rioollucht ontsnappen. Dit levert een stinkende gootsteen op of zorgt voor lekkages. Zorg daarom voor goed onderhoud.

Bij kapotte pijpen kan een loodgieter naar het probleem kijken. Kan hij de stankoorzaak ook niet achterhalen, dan is het verstandig een binnenmilieu-expert in te schakelen.

 

Tips om een stinkende gootsteen te voorkomen

Natuurlijk zijn er altijd effectieve voorzorgsmaatregelen die makkelijk en goedkoop zelf genomen kunnen worden:

 

 • Schaf een gootsteenzeefje aan.

 

Verkrijgbaar in metaal of plastic. Een zeefje dat goed in uw gootsteen past, voorkomt dat er viezigheid in het putje verdwijnt.

 

 • Dagelijks schoonmaken

 

U hoeft geen Assespoester te worden, maar het goed en grondig schoonhouden van de gootsteen kan voldoende zijn om een stinkende gootsteen te voorkomen.

 

 • Ontgeuren van de afvoerbuizen

 

Meng (bak)soda en azijn en gooi van allebei een kopje in de stinkende gootsteen. Dit gaat stinkende verstoppingen tegen. Spoel het prutje, na dertig minuten intrekken, na met heet water. Heet water is sowieso een nuttig middel om milde afvoergeuren te bestrijden. Een vleugje citroensap toevoegen kan ook verfrissend werken.

 

Strooming bij stinkende gootsteen

Een gootsteen is onmisbaar in de keuken, maar onuitstaanbaar als het om een stinkende gootsteen gaat.. De vraag is zelf oplossen of hulp inroepen? Simpele schoonmaakoplossingen zijn een goed begin, net als voorkomen dat uw gootsteen een stinkende gootsteen wordt. Maar is de nare geur hardnekkig, schakel dan Strooming in voor een geuronderzoek. Onze binnenmilieu-experts achterhalen wat de stank veroorzaakt en lossen de overlast vakkundig op.

Voor particulier

 

Wilt u van uw problemen en overlast af? Kies dan uit een van onze diensten. U kunt onze diensten direct bestellen op onze website.

Bestel dit onderzoek

Voor zakelijk

 

Bent u gevestigd in Nederland of België? Vraag direct een offerte aan en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvende offerte op maat.

Vraag een offerte aan