Koken in de keuken naast een stinkende gootsteen – niemand wordt daar blij van. Een verstopte afvoer kan ervoor zorgen dat vieze geuren blijven hangen, en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. In dit blog leggen we uit hoe je definitief afrekent met een stinkende gootsteen én hoe je deze schoon en fris houdt.
Stinkende gootsteen
Wat veroorzaakt een stinkende gootsteen?
De gootsteen is het ‘afvoerputje’ van de keuken, waar afvalwater, voedselresten, en vetten doorheen spoelen. In de ideale situatie komen er geen etensresten of bakolie in de afvoer terecht, maar helaas gaat het in de praktijk vaak anders. Het resultaat? Een stinkende gootsteen.
Het probleem kan op verschillende plekken in de afvoer zitten, zoals:
- De gootsteen: voedselresten en vet blijven hangen.
- De sifon (ook wel zwanenhals): vuil stapelt zich op en verstopt de afvoer.
- De afvoerpijpen: slijtage of slechte aansluiting kan zorgen voor lekkage of ontsnappende geuren.
Laten we deze onderdelen stap voor stap bekijken en ontdekken hoe je een stinkende gootsteen kunt voorkomen.
Voorkom een stinkende gootsteen: tips voor schoonhouden
1. Gooi geen vetten en etensresten in de gootsteen
Een van de grootste boosdoeners voor een stinkende gootsteen is bakolie en vet. Deze blijven aan de binnenkant van de afvoerpijp plakken, vernauwen de buis en vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels en vieze geuren. Vermijd daarom het wegspoelen van vetten. Zo doe je dat:
- Vang bakolie op in een oud melkpak of giet frituurvet terug in de fles.
- Veeg restjes olie uit de pan met keukenpapier voordat je de pan afwast.
- Lever gebruikte olie en vetten in bij speciale containers in de supermarkt of op de milieustraat.
2. Maak de sifon regelmatig schoon
De sifon onder de gootsteen voorkomt dat rioollucht terug de keuken inkomt door een waterbuffer te creëren. Als de sifon verstopt raakt, kan dit alsnog voor stank zorgen. Volg deze stappen om de sifon schoon te maken:
- Plaats een emmer onder de sifon om water en vuil op te vangen.
- Schroef de sifon los en verwijder al het opgehoopte vuil.
- Spoel de sifon grondig schoon onder de kraan.
- Bevestig de sifon weer en spoel heet water door de afvoer.
Het is aan te raden om de sifon maandelijks schoon te maken om nare geurtjes te voorkomen.
3. Controleer de afvoerpijpen
Ook beschadigde of slecht afgesloten afvoerpijpen kunnen stank veroorzaken. Zorg ervoor dat de afvoerpijpen goed onderhouden worden en dat er geen lekkages zijn. Bij slijtage of schade is het verstandig om een loodgieter in te schakelen. Als er twijfel is over de exacte oorzaak van de stank, kan een binnenmilieu-expert zoals Strooming helpen.
Meer informatie nodig? zie ook deze blog stinkende afvoer, gootsteen stinkt
Tips om een stinkende gootsteen te voorkomen
Een goede preventie is het halve werk. Met een paar eenvoudige maatregelen houd je je gootsteen schoon en voorkom je dat vieze geuren de overhand krijgen:
- Gebruik een gootsteenzeefje: Een klein hulpmiddel met groot effect. Door een zeefje te gebruiken, voorkom je dat voedselresten in de afvoer terechtkomen.
- Dagelijks schoonmaken: Een grondige schoonmaakbeurt hoeft niet lang te duren. Regelmatig schoonmaken van de gootsteen kan veel problemen voorkomen.
- Ontgeuren met soda en azijn: Meng een kopje soda en een kopje azijn, en giet dit in de gootsteen. Laat het mengsel dertig minuten inwerken en spoel daarna na met heet water. Voeg een vleugje citroensap toe voor een frisse geur.
Last van een hardnekkige stinkende gootsteen? Schakel Strooming in!
Hoewel veel problemen eenvoudig zelf op te lossen zijn, kunnen hardnekkige geuren soms blijven terugkomen. In dat geval is het verstandig om Strooming in te schakelen voor professioneel geuronderzoek. Onze binnenmilieu-experts achterhalen de oorzaak van de geurhinder en helpen je om de geurproblemen definitief op te lossen. Hulp nodig? Druk op de button die voor u van toepassing is.
Ik ben particulier
Ik ben zakelijk