Hoe kunt u koudeval oplossen?

Lijkt het in uw woning of het continu tocht, maar toch zijn alle ramen en deuren dicht  Als u dit herkent, kan  u last hebben van koudeval. Maar wat is koudeval  nu precies, wat zijn de oorzaken en hoe kunt u koudeval oplossen? In deze blog leest u er meer over.

Tochtonderzoek van Strooming

Om koudeval grondig aan te pakken en de meest effectieve oplossingen te bieden, voert Strooming een professioneel tochtonderzoek uit. Dit tochtonderzoek is een essentieel onderdeel van hun diensten en helpt bij het nauwkeurig identificeren van tochtbronnen en koude luchtlekken in uw woning. Hieronder vindt u meer informatie over het tochtonderzoek van Strooming:

 

 • Inspectie van de woning: Een team van deskundige adviseurs van Strooming komt naar uw huis om een uitgebreide inspectie uit te voeren. Tijdens deze inspectie worden alle relevante aspecten van uw woning geëvalueerd, waaronder ramen, deuren, vloeren, muren en ventilatiesystemen.
 • Luchtdrukmetingen: Met behulp van geavanceerde meetapparatuur voert Strooming luchtdrukmetingen uit om de locaties van luchtlekken in uw huis vast te stellen. Hierdoor kunnen potentiële tochtbronnen nauwkeurig worden geïdentificeerd en geanalyseerd.
 • Rookproeven: Om visueel inzicht te krijgen in de luchtlekken, maakt Strooming gebruik van rookproeven. Onschadelijke rook wordt in de buurt van mogelijke tochtbronnen geplaatst, zodat u duidelijk kunt zien waar de rook zich beweegt en waar luchtlekken zich bevinden.
 • Thermografische scans: Door middel van thermografie kunnen temperatuurverschillen in uw huis in kaart worden gebracht. Dit stelt Strooming in staat om koudebruggen en isolatieproblemen op te sporen, die bijdragen aan koudeval.
 • Analyse en rapportage: Na het voltooien van het tochtonderzoek, analyseert het team van Strooming alle verzamelde gegevens. Op basis van de bevindingen wordt een uitgebreid rapport opgesteld met gedetailleerde aanbevelingen om koudeval effectief aan te pakken en het binnenmilieu te verbeteren.

 

Het tochtonderzoek van Strooming biedt een duidelijk inzicht in de tochtproblemen in uw woning en helpt bij het vinden van gerichte oplossingen om koudeval te verminderen. Door gebruik te maken van hun professionele diensten kunt u ervoor zorgen dat uw huis optimaal geïsoleerd is, tochtvrij wordt gemaakt en voorzien is van een gezond ventilatiesysteem. Dit resulteert in een comfortabeler, gezonder en energiezuiniger binnenmilieu voor u en uw gezin.

 

Wat is koudeval?

Koudeval komt vooral voor bij grote raampartijen. Vanwege het temperatuurverschil tussen de koudere ramen en de warme lucht binnen koelt de lucht sneller af. Die afgekoelde lucht ‘valt’ vervolgens naar beneden en verspreidt zich door de ruimte. Dat komt doordat koude lucht zwaarder en compacter is dan warme lucht. Op die manier ontstaat een continue luchtstroom over de vloer wat als tocht wordt ervaren. Vandaar ook de naam koudeval: de koude lucht valt letterlijk naar beneden.

 

Oorzaken van koudeval:

 • Slechte isolatie: Een van de belangrijkste oorzaken van koudeval is een gebrek aan isolatie in uw huis. Oudere gebouwen en woningen met slechte isolatie laten gemakkelijker koude lucht binnen, wat zich op lage punten in de kamer verzamelt en koudeval veroorzaakt.
 • Temperatuurverschillen: Koudeval wordt ook vaak veroorzaakt door temperatuurverschillen tussen de vloer en andere delen van de kamer. Koude lucht is zwaarder en zakt naar beneden, waardoor het zich op de vloer ophoopt.
 • Onvoldoende luchtcirculatie: Een gebrek aan goede luchtcirculatie in uw huis kan bijdragen aan het vasthouden van koude lucht op lage punten en de vorming van koudevalgebieden.
 • Koudebruggen: Koudebruggen zijn plekken in uw huis waar warmte gemakkelijk wordt doorgelaten, waardoor temperatuurverschillen ontstaan. Deze kunnen leiden tot koudeval op die specifieke locaties.

Verschil tussen tocht en koudeval:

Tocht en koudeval zijn beide gerelateerd aan luchtcirculatie en temperatuurverschillen in uw huis, maar ze hebben verschillende oorzaken en gevolgen.

 

 • Tocht: Tocht ontstaat wanneer ongewenste luchtstromen uw huis binnenkomen of eruit ontsnappen via kieren, spleten, openingen rond ramen en deuren, ventilatiesystemen en andere openingen in uw huis. Tocht kan leiden tot ongemak en warmteverlies, maar het komt niet noodzakelijk altijd voort uit koude lucht. Het kan ook warme lucht zijn die ongewenst binnenkomt, afhankelijk van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten.
 • Koudeval: Koudeval treedt op wanneer koude lucht zich verzamelt op lage punten in een kamer, zoals vloerniveau. Het wordt meestal veroorzaakt door slechte isolatie, temperatuurverschillen en gebrekkige luchtcirculatie. Koudeval kan specifieke gebieden in uw huis onaangenaam koud maken en leidt tot lage temperaturen op bepaalde locaties.

 

Hoewel tocht en koudeval enkele overeenkomsten hebben, zoals het veroorzaken van ongemak en energieverspilling, zijn ze twee afzonderlijke problemen die verschillende aanpakken vereisen. Tocht kan worden aangepakt door kieren en spleten te dichten en ventilatiesystemen goed te beheren. Aan de andere kant is het oplossen van koudeval meestal afhankelijk van het verbeteren van de isolatie, het creëren van een betere luchtcirculatie en het gebruik van verwarmingsoplossingen zoals vloerverwarming.

 

Conclusie

Koudeval kan een uitdagend probleem zijn in uw woning, maar met het tochtonderzoek en de expertise van Strooming kunt u dit probleem effectief aanpakken. Door het uitvoeren van het tochtonderzoek en het opvolgen van hun aanbevelingen voor isolatie, tochtwering en ventilatie, kunt u koudeval verminderen en genieten van een aangename en comfortabele leefomgeving, ongeacht de weersomstandigheden. Neem contact op met Strooming voor een professioneel tochtonderzoek en profiteer van hun deskundige advies om uw binnenmilieu te optimaliseren.

 

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.