Hoe kunt u koudeval oplossen?

Lijkt het in uw woning of het continu tocht, maar toch zijn alle ramen en deuren dicht  Als u dit herkent, kan  u last hebben van koudeval. Maar wat is koudeval  nu precies, wat zijn de oorzaken en hoe kunt u koudeval oplossen? In deze blog leest u er meer over.

Wat is koudeval?

Koudeval komt vooral voor bij grote raampartijen. Vanwege het temperatuurverschil tussen de koudere ramen en de warme lucht binnen koelt de lucht sneller af. Die afgekoelde lucht ‘valt’ vervolgens naar beneden en verspreidt zich door de ruimte. Dat komt doordat koude lucht zwaarder en compacter is dan warme lucht. Op die manier ontstaat een continue luchtstroom over de vloer wat als tocht wordt ervaren. Vandaar ook de naam koudeval: de koude lucht valt letterlijk naar beneden.

 

De oorzaken van koudeval

Koudeval kan allerlei oorzaken hebben. Die hebben vaak te maken met de manier van verwarming en de mate waarin een huis of kantoor geïsoleerd is. Dit zijn mogelijke oorzaken:

 

  • Slecht geïsoleerd glas. Bijvoorbeeld enkel glas is minder isolerend dan dubbel of triple glas. Dat zorgt voor een sterke afkoeling van de lucht.
  • Grote raampartijen. Hoe meer glas, hoe meer temperatuurverschillen. Plaatsen in uw woning met grote raampartijen veroorzaken daarom sneller koudeval.
  • Koude muren. Niet alleen koude ramen, maar ook koudere of slecht geïsoleerde muren kunnen zorgen voor koudeval. Daar geldt hetzelfde principe: warme lucht koelt af bij de muur, valt naar beneden en veroorzaakt een tochtstroom.
  • Slechte ventilatie. Natuurlijk is ventileren goed en noodzakelijk voor een gezonde binnen lucht. Maar als de ventilatieroosters bovenramen niet geheel goed afsluiten dan dwarrelt daar koude lucht doorheen.
  • Vloerverwarming met onvoldoende capaciteit. Het komt voor dat vloerverwarming in de buurt van raampartijen niet warm genoeg wordt om koudeval tegen te gaan. Koudeval door vloerverwarming ontstaat doordat de leidingen verkeerd gelegd zijn. Het warmste of meest geconcentreerde deel van de vloerverwarmingsleidingen ligt dan niet bij de raampartijen, maar bijvoorbeeld in de buurt van de thermostaat.
  • Thermostaat op een verkeerde plek. Als de thermostaat op een verkeerde plaats hangt, worden de radiatoren of de vloerverwarming niet warm genoeg om koudeval te tegen te gaan. Voorbeelden van verkeerde plekken zijn een plaats waar de zon op de thermostaat valt en boven het warmste deel van de vloerverwarming. Dan is het rond de thermostaat namelijk al snel op temperatuur en stopt de installatie met het verwarmen terwijl het in de buurt van de ramen nog te koud is om koudeval te compenseren.

Het verschil tussen tocht en koudeval

Tocht en koudeval zijn verschillende begrippen. Onder tocht valt alles wat met koude luchtstromen te maken heeft, zoals tocht door een open raam, kier in de gevel of brievenbus. Mensen denken vaak dat tocht een windje van buiten is, maar dat is niet terecht. Onder tocht valt namelijk ook koudeval, waarbij binnenlucht zich verplaatst. Het is dus een specifieke vorm van tocht. Wilt u meer weten over tocht? Lees dan onze blog over tocht opsporen en oplossen.

 

Mogelijke gezondheidsklachten

In eerste instantie tast koudeval uw wooncomfort aan. Het is nu eenmaal heel vervelend om constant een koude luchtstroom te voelen en altijd koude voeten te hebben. Soms is de vloer zo koud dat zelfs dikke sokken ook niet helpen. Behalve deze redelijk onschuldige gevolgen, kan koudeval ook zorgen voor gezondheidsklachten. Dit zijn mogelijke gezondheidsklachten die u kunt ervaren:

 

  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Verkrampte of pijnlijke spieren
  • Verstijfde nek
  • Prikkende of droge ogen
  • Vermoeidheid

 

Hoe kunt u koudeval voorkomen?

Omdat het zulke vervelende gevolgen kan hebben, is koudeval voorkomen het beste. Zo doet u dat:

 

  • Betere isolatie door Dubbel glas of triple glas en kunststofkozijnen te laten plaatsen. Als u enkel glas heeft, vervang dit dan door dubbel of triple glas. Dat isoleert de ramen, waardoor ze minder of helemaal niet afkoelen en koudeval dus geen kans heeft. Een bijkomend voordeel is dat het de warmte beter in huis houdt, waardoor u minder energie verbruikt.
  • Radiatoren aanbrengen onder de koude oppervlakken. Heeft u zich ooit afgevraagd waarom radiatoren bijna altijd onder ramen zitten? Precies, om koudeval te voorkomen. De radiatoren warmen de dalende koude lucht meteen op, waardoor geen koud windje ontstaat.
  • Een convectorput laten plaatsen. Een convectorput zit in een uitsparing in de vloer, meestal voor grote raampartijen. Het is een verwarmingssysteem dat koude lucht van onderen aanzuigt en die opwarmt. Dat heet ook wel convectiewarmte. Het is een constant proces van dalende koude lucht die de convectorput opwarmt en vervolgens weer opstijgt. Zo vormt dit verwarmingssysteem een warme luchtsluier die kou tegenhoudt.
  • Plintverwarming aanbrengen. Met plintverwarming slaat u twee vliegen in één klap: u voorkomt koudeval bij ramen en bij koude muren, omdat het over de plinten zit. Deze verwarming zorgt dat er een soort gordijn van warme lucht ontstaat voor het koude oppervlak, waardoor de lucht niet afkoelt.

 

Tip: als u gaat verhuizen, let bij de bezichtiging dan op of deze maatregelen al genomen zijn. Zo niet, dan is dit het beste moment om ze aan te brengen. De meeste zijn namelijk ingrijpend en dus vervelend om uit te (laten) voeren als u al in uw nieuwe huis woont.

 

Zo kunt u koudeval oplossen

Heeft u op dit moment last van dit verschijnsel? Dan is het tijd om de koudeval op te lossen. Dit zijn de beste oplossingen:

 

  • De kozijnen vervangen door nieuwe, kunststof exemplaren. Kunststof kozijnen isoleren een stuk beter dan kozijnen van hout. Ook als u oude kunststof kozijnen heeft, is het de moeite waard om deze te vervangen. Tegenwoordig isoleert kunststof namelijk een stuk beter dan vroeger. Vooral in combinatie met dubbel of triple glas lossen deze de koudeval op.
  • Rolluiken plaatsen. Ook rolluiken isoleren uw ramen. Niet alleen door warmte en zonlicht buiten te houden in de zomer, maar ook door kou tegen te houden in de winter.
  • Gordijnen ophangen (zonder kieren). Een minder ingrijpende en daarmee goedkopere oplossing is om dikke gordijnen voor de ramen te hangen. Die vormen een barrière tussen koude en warme lucht: de koude lucht blijft achter het gordijn en de warme lucht van de radiator ervoor. Zo blijft het in de kamer lekker warm.
  • Verwarmend e-Glas aanbrengen. Deze oplossing is vooral geschikt voor glazen gevels en grote, glazen puien. E-Glas is een verwarmingssysteem waarbij glazen puien of ramen de warmtebron vormen. Het zet via een aantal speciale lagen elektrische stroom om in warmte. Omdat u dan geen koude beglazing meer heeft, kan geen koudeval meer ontstaan. Een extra voordeel is dat u met e-Glas ook geen last meer heeft van condens, oftewel beslagen ramen.
  • Muren isoleren. Als koudeval bij u ontstaat door koude muren, dan is het een goed idee om deze te laten isoleren. Op welke manier hangt af van de soort muur. Soms zijn geïsoleerde muren zelfs koud. Dan is het isolatiemateriaal waarschijnlijk verzakt en de werking daarmee verdwenen. In dat geval is de beste optie om nieuw isolatiemateriaal in de muur te laten aanbrengen. Om erachter te komen wat in uw situatie een goede oplossing is, kunt u het beste een expert inschakelen.

 

Koudeval laten onderzoeken? Schakel Strooming in

De meeste oplossingen voor koudeval zijn erg kostbaar en/of ingrijpend in uw huis. Voordat u een van de oplossingen toepast, moet u dus zeker weten of de oorzaak van de tocht echt koudeval is. Laat Strooming daarom de koudeval in kaart brengen. Met speciale apparatuur onderzoeken we onder andere de luchtstromen in uw woning om de oorzaak te achterhalen. Vervolgens adviseren we u over de beste oplossing in uw situatie

Weet u wel zeker dat koudeval de oorzaak is van uw probleem, maar vraagt u zich af wat de juiste oplossing is? Schakel ons ook in dat geval in voor deskundig advies. Druk op de button om een vrijblijvende offerte aan te vragen. We helpen u graag.

Strooming: Binnengewoon goed!

Heeft u een probleem in uw woning en komt u er niet uit? Vraag een offerte aan via onze offertebutton.